Европа

Политическа криза в Италия: Ще се стигне ли до предсрочни избори?

От Euronews България Euronews България

До средата на следващата седмица трябва да стане ясно дали коалиционното правителство в Италия ще продължи да управлява или ще се стигне до предсрочни избори наесен.Правителството на Марио

Драги остава в режим на изчакване след като президентът Серджо Матарела отказа да приеме оставката на италианския премиер. Сега Драги ще трябва да потърси подкрепа за вота на доверие на 20 юли.

В четвъртък той вече един път оцеля при вот на доверие в Сената, до който се стигна заради пакет с антикризисни мерки на стойност 23 милиарда евро за борба с инфлацията.

“Движението 5 звезди” на бившия премиер Джузепе Конте, ключова партия в правителството на националното единство, не участва във вота. Според партиите, които продължават да подкрепят Драги, ходът на “5 звезди” е грешка.

Това са непредвидими, невъобразими последствия, провокирани от безотговорните избори на политическа партия, която само вреди на италианския народ.

Антонио Таяни, “Форца Италия”

Според Енрико Лета от “Демократическа партия” правителството на министър-председателя Марио Драги управлява добре.

Джорджия Мелони от “Италиански братя" смята, че страната е насред буря.

В деликатна икономическа и социална ситуация, на фона на война и високи разходи за енергия, инфлация, не може да имаме стабилно правителство.

Джорджия Мелони, „Италиански братя“

Широкото коалиционно правителство на Драги, което включва леви, десни и центристки партии, беше формирано, за да помогне на Италия да се възстанови от пандемията.

И докато войната в Украйна навлиза в петия си месец, икономическата криза се влошава, Италия отново може да остане без правителство.