България

На прага на нова Ковид вълна: Какъв е интересът към ваксинацията?

От Euronews България Euronews България

Заболелите от коронавирус у нас и по света отново нарастват. Има ли интерес към Ковид ваксините, кога да се ваксинираме, така че да имаме антитела за поредната вълна, която се задава и какви мерки се очаква да предприемат здравните власти коментираха в студиото на „Добро утро Европа“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова и общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска.

Здравните власти обмислят мерки срещу скритата заболеваемост, тъй като много от заразените не си правят тестове, за да не бъдат поставени под карантина, стана ясно от думите на проф. Христова.

Според нея няма нужда твърде рано да се поставят ограничителни мерки, защото няма да се спазват достатъчно и посочи, че пикът на настоящата вълна се очаква през август. 

От думите ѝ стана ясно още, че в МЗ се обсъжда да се направи каквото може за ограничаване на възможността за скриване на болестта.

„Извинявайте много, но е доста неетично и подло отстрана на пациента – да не карантинират официално, да идват без да предупреждават и да лъжат. Ковид не е срамна болест, това не е стигма, но е редно да защитават и останалите пациенти“, подчерта общопрактикуващият лекар.

Вижте целия разговор във видеото.