България

Над 1800 нови случаи на Ковид за изминалото денонощие

От Euronews България Euronews България

Отново остава висок броят на новозаразените от коронавирус в страната - 1862 са за денонощието. показват данните от Единния информационен портал. Новите случаи са установени от 7820 теста, което означава, че 23.81 процента от тях са били положителни.

509 човека са излекувани. Починалите са шестима. Активните случаи са 14 209. Хоспитализирани са 790 души, 42 от които - в интензивно отделение

Министерството на здравеопазването обяви, че в България е засечен нов подвариант на Омикрон. Подвариантът ВА.5 на Омикрон е засечен в областите София-град и Кюстендил.

От МЗ препоръчаха на гражданите да носят маски в закрити пространства, да спазват дистанция и да си мият често ръцете. Маските бяха направени задължителни в здравните заведения.

И препоръчаха вече прилагането на втори бустер срещу COVID-19 при лица над 18 г. и призоваха няколко пъти за ваксинация.

Европейската агенция по лекарствата работи за евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през септември, но те не се очакват у нас до края на тази година.