Европа

ЕК предвижда намаление на потреблението на газ в целия ЕС с 15% от 1 август

От Euronews България Euronews България

Европейската комисия представи в сряда своя дългоочакван план, за да гарантира, че 27-те държави-членки могат да се справят в случай на пълно спиране на газа от Русия.

Планът, предложен от комисията, призовава потреблението на газ да бъде намалено в целия блок с 15% от 1 август тази година до 31 март 2023 г. Причината са опасенията, че Съюзът ще се бори не само да запълни капацитетите за съхранение на газ преди началото на зимата, но и за осигуряване на допълнителни доставки през по-студените месеци.

Целта, според ЕК, е да се защитят доставките за домакинствата и основните потребители като болници и ключови индустрии. 

Като част от предложението държавите-членки ще трябва да представят национални енергийни планове на Комисията до края на септември и да предоставят актуализация на всеки два месеца. Държавите, които искат солидарни доставки на газ, ще трябва да докажат мерките, които са предприели за намаляване на вътрешното търсене.

„Сигнал за тревога“

Предложеното законодателство също така ще даде на Комисията правомощието да обявява „сигнал за тревога“ относно сигурността на доставките и да налага задължително намаляване на търсенето на газ за всички държави-членки. 

Този сигнал ще бъде задействан, когато „има значителен риск от сериозен недостиг на газ или изключително високо търсене на газ“, се казва в изявление на Комисията. 

Предложението на Комисията ще бъде обсъдено от министрите на ЕС по време на извънредна енергийна среща на върха на 26 юли.

ЕС и неговите западни партньори обвиниха Русия, че използва газа като оръжие, за да си отмъсти срещу санкциите, наложени заради продължаващата военна инвазия в Украйна.

Засега 12 държави-членки са прекъснали частично или напълно доставките на руски газ.

Липсващи алтернативи

ЕС вече се ангажира да запълни капацитета за съхранение на газ до поне 80% преди 1 ноември, но нарастват опасенията, че това ще бъде трудна задача, тъй като Русия осигурява 40% от вносния газ на блока, а инфраструктурата за доставки на втечнен природен газ липсва или е с ограничен капацитет.

Газпром, руската държавна газова компания, също предупреди, че нейните доставки през Северен поток 1 - тръбопроводът, през който се доставя около една трета от руския газ за Европа, ще бъдат намалени още след възстановяването на операциите в четвъртък след планираното прекъсване за 10-дневна поддръжка от 11 юли.