Икономика

Борис Петров, финансист: Европа може да има грандиозни проблеми през зимата заради руския газ

От Euronews България Euronews България

В Европа макар, че все още сме далеч от официално деклариране на рецесия, ситуацията е доста усложнена, основно заради доставките на руските енергийни носители. Ако ситуацията продължава да ескалира, особено когато става въпрос за руския газ, Европа може да има грандиозни проблеми през зимата и тази рецесия да бъде много по-тежка, отколкото такива в миналото.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria финансистът Борис Петров.

Финансистът прогнозира, че макар и в кракосрочен план да има понижение, в средносрочен и дългосрочен план цените на петрола по-скоро ще вървят нагоре, отколкото надолу.

Имаме проблеми с предлагането. Не са тайна проблемите с Русия, Либия, Еквадор, Иран. Едновременно с това има доста стабилно търсене, което продължава да се възстановява след блокиранията заради Ковид през 2020 г.“, обясни Петров.

По думите му един от факторите, който влияе на цената на петрола негативно, е тоталната доминация на щатския долар.

Знаем, че петролът се търгува в долари и именно силата на долара е насрещен вятър за цените на черното злато.

Борис Петров, финансист

Пазарите отработват вече почти сигурна рецесия в глобалната икономика, смята Петров.

„Аз лично смятам, че вече повече развити икономики се намират в рецесия, просто все още не е усетена. САЩ ще я декларират официално, след като се публикува докладът за БВП за второто тримесечие, който вероятно ще покаже понижение“, каза той и посочи, че прогнозите на ФЕД са за 2% спад след свиването на американската икономика с 1,5% през първите три месеца на годината.

Според него е почти сигурно, че ЕЦП ще вдигне лихвените проценти с 20 базисни пункта.

Целия разговор вижте във видеото.