Добро Утро, Европа

Актуализацията на държавния бюджет: Достатъчни ли са антикризисните мерки?

От Euronews България Euronews България

Най-лошото нещо е да се приеме бюджет пред очаквания за избори. Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ икономистът и бивш вицепремиер и министър на икономиката и социалната политика Лидия Шулева.

„Още с последното правителство на Борисов започна едно много голямо неравенство в пенсионната система и сериозен дисбаланс. Акцентът беше поставен само върху минималната пенсия и тя започна да се увеличава многократно“, коментира Шулева гласуваното увеличение на пенсиите.

Няма спор, че пенсиите са ниски, но те са ниски не само за минималната, а и за тези със сериозен трудов стаж и осигурителен доход. Така вече пенсиите на хора, които са били на добри позиции и с добри професии, се смачкаха почти до минималните, което е една огромна несправедливост и демотивация.

Лидия Шулева, бивш социален министър

Според Шулева планираното от 1 октомври осъвременяване на пенсиите, отпуснати преди 2008 г., е правилно решение.

Бившият социален министър даде положителна оценка и на гласуваните компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

„В България себестойността на електрическата енергия е много по-ниска от тази в ЕС, тъй като много малка част от електроенергия се произвежда от газ, който поскъпна. Поради тази причина ние имаме евтин ток от АЕЦ-а, от въглищните централи, както и от ВЕИ-та“, отбеляза още тя.

Относно отстъпката от 25 ст. за литър заредено гориво, Шулева коментира, че мярката едва ли ще бъде усетена от хората. Според нея е трябвало да бъде намерен начин да се приеме пакет от мерки за хората с минимално потребление, който да покрие част от увеличението на цените за точно определени групи хранителни стоки и консумативи.

Тя определи нулевата ставка на ДДС хляба и брашното като резултат от едно безсмисленото наддаване.

Да сте видели по-евтини сметки в ресторант? По-евтина бира или вино? Някой да е видял ефект от това по-ниско ДДС? Няма и да види – нито за хляба, нито за брашното.

Лидия Шулева, бивш социален министър

Според бившия социален министър, приетите с актуализацията на бюджета мерки водят до напрежение във фискалната рамка и до дефицити.

По отношение на повишението на тавана на дълга от 7 на 10 млрд. лева, Шулева коментира, че в увеличението „няма никаква драма“, тъй като лихвата на новите заеми ще бъде по-ниска от тази на предходните.

По думите ѝ проблем би се появил ако дефицитът бъде по-голям от заложения и тогава няма да имаме никакъв друг начин да го финансираме, освен с нов дълг.

„Тогава вместо да погасим стар дълг предсрочно и да емитираме нов с по-ниска лихва, може би ще се наложи да погасяваме всички тези щения на депутатите за увеличения на разходите“, предупреди бившият социален министър.

Във връзка с перспективата на България за влизане в Еврозоната, Шулева заяви, че на първо място е необходимо да има проевропейско и проатлантическо правителство, което да направи всичко възможно България да продължи по пътя си, който е поела с присъединяването си към ЕС.

Цялото интервю вижте във видеото.