България

Енергиен експерт за доставките на природен газ: Тази зима ще бъде тежка

От Euronews България Euronews България

Гарантирани надеждни доставки засега имаме от Азербайджан, би трябвало да успеем да договорим с някои партньори и количества втечнен газ, но тази зима ще бъде тежка от гледна точка на доставки на природен газ и ние трябва да разгледаме всички други възможности.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Антон Иванов от „Български Енергиен и Минен Форум“ във връзка с препоръките на Международната агенция по енергетика Европа да намали потреблението на синьо гориво през зимата.

„Колкото повече се опитваме да гарантираме 100% доставките на природен газ, толкова по-скъп ще ни бъде той. Ние имаме около една трета гарантиран природен газ на сравнително разумни цени. Ако ограничим доставките на до едно необходимо потребление, ние ще намалим и цената, на която ще го платим“, посочи Иванов.

По думите му трябва да се предприемат стъпки за ограничаване на потреблението на природен газ.

„Тези, които могат да си позволят планирано да ограничат своята работа през най-студените зимни месеци, те трябва да бъдат компенсирани, за да се получи една ефективна мярка за природния газ“, коментира Иванов.

Енергийният експерт не очаква да останем на студено и тъмно, стига да управляваме кризата с възможните средства.

От гледна точка на ел. енергия няма опасност от прекъсвания, тъй като има достатъчен брой централи които могат да осигурят тези доставки през зимата.

Антон Иванов, енергиен експерт

Той е категоричен, че в България доставките на ел. енергия не са застрашени.

„Ние имаме достатъчно мощности и сме най-големият износител на ток на Балканите“, подчерта Иванов.

„С „Газпром“ би следвало да се водят преговори, но оттам не можем да очакваме гарантирани надеждни доставки“, смята енергийния експерт.

Според него затварянето на въглищните централи през 2030 г. е прекалено ранен период, тъй като в случай на нови кризи България може да се превърне от износител във вносител на ел. енергия, който зависи от трети страни.

„При криза всяка държава първо задоволява потреблението на вътрешния си пазар, а след това споделя ресурсите с други държави“, коментира Иванов и допълни, че е неразумно да предприемаме ускорени стъпки за затваряне на централи, които са ни необходими и които не носят такъв висок дял на замърсяване.

Целия разговор вижте във видеото.