Европа

Коалицията около Вучич се готви да затегне хватката около властта в Сърбия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На парламентарните избори в Сърбия гражданите трябва да решат дали да дадат нов мандат на управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич или да смянат курса към по-либерални формации.

Продемократични активисти призоваха хората да гласуват масово, за да могат гласовете им да отидат за опозицията, представлявана основно от разнородната коалиция „Не на насилието“. Тя обединява 8 различни партии – либерални, екологични и с проевропейска ориентация.

 

Условията за изборите са по-лоши отколкото в миналото. Тази година Александър Вучич се появи 250 пъти по телевизионните катали. Ние от опозицията дори не припарваме до националните медии. Натискът върху избирателите е огромен. Гонят децата от детските градини, хората не могат да кажат свободно какво мислят. Управляващите отново ще купуват гласове.

Драган Джилас – опозиционен политик

 

Сигналите за натиск върху избирателите от страна на популистките власти се увеличават наред с кампания за насаждане на страх и злоупотреба с публични средства и институции.

 

За първите две седмици от кампанията нашият център подаде повече жалби до Агенцията за борба с корупцията, регулаторния орган за електронните медии и други институции, отколкото сме подали през цялата предишна кампания. Това ви дава насоката за мащаба на нарушенията.

Раса Неделков – програмен директор на Център за изследвания, прозрачност и отчетност

 

Самият Вучич води кампанията като за преизбиране на президентския пост. Той обещаваше нови пътища, финансови бонуси, нови болници. Хватката му върху медиите е желязна и е критикуван за задушаване на опозицията.

Право на глас имат около 6.5 милиона сърби, които ще изберат 250 народни представители.

Освен парламентарните, се провеждат и местни избори, в които проевропейските партии имат по-голям шанс да успеят в Белград и някои големи градове. Те се борят срещу десни формации и социалистите, които са съюзници на Сръбската прогресивна партия.