Европа

Дни преди изборите в Сърбия: Наблюдатели споделят за злоупотреби, натиск и купуване на гласове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще се опита да затвърди позицията на своята партия на предстоящите парламентарни и местни избори. Наблюдатели на изборния процес твърдят, че са държани в атмосфера на сплашване и медийни пристрастия. Вотът в неделя изправя управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич срещу прозападна опозиционна коалиция, която се опитва да вземе властта от 2012 насам. Основната опозиционна група "Сърбия срещу насилието" събира партии, които стояха зад месеци на протести тази година, предизвикани от двете масови стрелби през май.

 

Очаквам от тези избори корумпираното правителство на Сръбската прогресивна партия и нейните приятели най-накрая да бъдат сменени.

Петър Йованович, жител на Белград

Наблюдателите на кампаниите съобщават за натиск върху избирателите и за кампания за всяване на страх и злоупотреба с обществени длъжности и институции. Има данни купуване на гласове и фалшифициране на подписи в избирателните списъци. Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз от 2014 г., но властите са изправени пред твърдения за постоянно подкопаване на демократичните права и свободи през последните години. Както Вучич, така и партията му опровергаха тези твърдения. Предсрочните избори идват само година и половина след предишните парламентарни избори. Анализатори обаче смятат, че чрез този вот сръбският президент се опитва да консолидира властта си.

 

Трудно е да се прогнозира сега, но бих казал, че тези избори са с предизвестен победител. Опозицията се опитва и иска да спечели в определени градове и общини в Сърбия, и като цяло смятам, че само този вот ще бъде несигурен.

Бобан Стоянович, политически анализатор

Вучич е критикуван и за начина, по който се справя с кризата в Косово. Други няколко десни групи, включително проруски партии и социалисти също се борят за контрол над парламента и около 60 града.