Свят

„Ад на земята“: Как живеят хората в Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

„Ад на земята“ и „затвор на открито“ – така през последните седмици наричат Ивицата Газа, където живеят над 2 млн. души. Заради сблъсъците на север повечето цивилни заминаха на юг и все още не могат да се върнат в домовете си.

В Рафа, близо до границата с Египет, хиляди се надяват на храна, вода и лекарства от хуманитарни организации, за да оцелеят.

„Повечето, които идват тук, са от северната част на Газа. 99% са от север, само 1% са от Рафа. Семействата от Рафа са настанени в домовете си. Някои от север казват, че къщите им са разрушени, че децата им са починали“, споделя доброволецът Омар Бархум.

Омар е един от доброволците, които готвят всеки ден за хората в палестинския анклав.

„Храната тук е оскъдна. Животът стана труден, защото броят на хората, които идват тук, е голям и не можем да им осигурим необходимото“, допълва Бархум.

Според Световната продоволствена програма към ООН 9 на всеки 10 души не се хранят редовно. А през последните дни силни дъждове наводниха и палатките, в които временно живеят разселените семейства. Някои от тях вече са напълно неизползваеми.

„Избягахме ли от смъртта? Не мисля. Кълна се в бог, че може би трябваше да умрем в мъчения, отколкото да умрем тук. Дъщерите ми спаха във вода, всички одеяла бяха мокри. Не можем да намерим храна, лекарства, нито питейна вода“, разказва разселената палестинка Ханаа Абу Саиф.

От ООН предупреждават, че разселените в Газа са близо 2 млн. души или по-голямата част от населението на палестинския анклав.