България

Тихомир Безлов: Вероятно вносът на петрол от Русия ще спре по-рано от 1 март 2024 г.

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Европейската комисия забрани внос на руски нефт по море за страните от ЕС и направи изключение, или както му казват – дерогация, за България, която единствено има внос по море, както и за страните от Централна европа, които внасят от Русия по нефтопровод.

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Същевременно ЕК последва решението на Г7 за това да бъде наложен таван на цените на руския петрол от $60. Това се отнасяше за европейски и американски компании, както и Япония и Южна Корея, обясни експертът.

Целта беше Русия да получава по-малко пари в бюджета си като продава по-евтино, без обаче да се извади руският петрол от световния пазар. Ако бъде изваден, това ще вдигне цените на петрола. „Лукойл“ използва тази възможност за това, че България има право на дерогация и приема, че вероятно няма да се третира като нарушение за този таван от $60.

Безлов обясни, че българските митничари са изпратили запитване в Брюксел дали може да бъде позволено влизането на руски петрол на цени над 60 долара, а от Брюксел отговорът е бил, че е позволено. Според Тихомир Безлов вносът на петрол от Русия ще спре по-рано от предвиденото – 1 март 2024 г., защото за „Лукойл“ е проблем това, че няма да могат да изнасят част от продуктите си, които не могат да продават в България.

Целия разговор вижте във видеото.