Политика

ЕК отрече да води разследване срещу България заради дерогацията, според Денков е добре да има проверка

От Euronews България Euronews България

Европейската комисия опроверга днес съобщения в медиите, че води срещу България разследване, свързано със санкциите на ЕС срещу Русия заради военното нападение над Украйна.

„В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване“, заяви в петък говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

„Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС“, добави той. В момента не се води процедура, повтори говорителят.

Фери допълни, че завеждането на наказателни процедури е заради нарушения на общностното право, но в случая с България, не е завеждана такава.

Коментарите последваха разследване на Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията в България и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, в което се посочва, че „Лукойл“ заобикаля санкциите и въпреки забраната изнася петролни продукти. 1 млрд. евро са внесени в бюджета на Кремъл под формата на данъци, което е достатъчно за издръжката на групата „Вагнер“ за една година, се казва в разследването.

ЕС изключи България от санкциите срещу руския петрол до края на 2024 г, след като страната ни изтъкна, че доставките са необходими за енергийната сигурност.

Вчера европейското издание „Политико“ написа, че ЕК ще поиска обяснения от България заради данните за износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас.

„ЕК е защитник на европейското законодателство и, ако някога държава от ЕС не спазва европейското право, има наказателни процедури - това е принципен отговор. Засега не водим процедура. В контакт сме с националните власти за еднаквото прилагане на санкциите“, обобщи говорителят на еврокомисията.

По-рано днес министър-председателят Николай Денков коментира, че българското правителство би съдействало, ако има проверка от европейските институции на рафинерията на „Лукойл“.

Към момента няма никакви индикации, че някой в България съдейства за нарушението на санкциите.

Николай Денков, минситър-председател

„От вчера виждам комбинация от верни факти с неверни допускания, които са представени в една доста едностранчива логическа конструкция, която лесно може да се използва за политическа употреба“, каза още Денков.

„Санкциите - така, както са дефинирани, така са спазвани и от институциите, и от „Лукойл“, уточни министър-председателят.

Междувременно председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев внесе ново предложение за прекратяване на дерогацията на „Лукойл-Нефтохим“ в тридневен срок.

„Санкциите ги заобикаля „Лукойл“ с активната подкрепа на българското правителство, с активната подкрепа на сегашния премиер, миналогодишния премиер, както и финансовия министър“, смята Добрев.