Европа

Парижани подраниха с подаръците за Коледа, но не всички са щедри

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Коледната украса и празничната музика са навсякъде в Париж, предоставяйки перфектна атмосфера за предварително пазаруване. Много хора обаче излизат от магазините с празни ръце. Някои само гледат витрините, а други предпочитат да пазаруват онлайн. 

Икономическият спад във Франция е повлиян отчасти от войната в Украйна. Очаква се страната да отбележи скромен растеж през четвъртото тримесечие, а цените на газа и високите лихви се отразяват върху покупателната способност. 

Не мога да пазарувам тази година. Не мога да си позволя коледни подаръци за децата ми. Просто не мога. Чакам разпродажбите, за да мога да им взема нещо за празниците.

Амел Земани, туристически агент

Конфликтът в Близкия изток също се отразява върху потребителските нагласи. От началото на войната в ивицата Газа антисемитизмът в Западна Европа се увеличава. Във Франция е задействано най-високото ниво на опасност от терористични атаки.  

Чувствам се в безопасност, но от друга страна международната ситуация ме плаши. Всички сме загрижени.

Селма Мутал, композитор

Не всички обаче позволяват на войните и влошаващите се икономически показатели да сломят празничното им настроение. 

Опитвам се да игнорирам войните така че децата ми да разберат, че това не е единственото нещо, което се случва по света. Щастливи сме. Ще бъдем щастливи и в бъдеще. Живеем в свободна държава, в която имаме всичко.

Марис Мелинард, местен жител

Повод за оптимизъм за жителите на Париж са предстоящите олимпийски игри през юли 2024 г. На сградата на кметството бе поставен огромен надпис с логото на Международния олимпийски комитет. 

Срещу него от другата страна на Сена се издига снагата на опустошената от пожар катедрала Нотр Дам. Реконструкцията й напредва. Кръстът на катедралата бе поставен на оригиналното си място и се очаква сградата да отвори отново в края на следващата година.