Свят

COP28 реши: Горивата постепенно остават в историята

От Euronews България Euronews България
COP28 AP (1) Снимка: АР

Делегатите на 28-ата конференция на ООН за климата в Дубай приеха споразумение, което за пръв път ще принуди държавите да се откажат от изкопаемите горива. По този начин трябва да се ограничат последиците от промените в климата. 

Сделката беше одобрена от почти всички делегации на форума. Чрез предложените мерки трябва да се постигне целта за ограничаване на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните им нива. 

 

Благодарен съм за вашата упорита работа през последните две седмици. Действахме заедно и постигнахме консенсус. Председателството ни изслушваше, ангажираше се и ни ръководеше. Обещах, че ще бъда с вас при всяка крачка от споразумението и го направих. Вие също се справихте отлично. Показахте гъвкавост. Поставихте общите интереси пред личните. Заедно изградихме основите за постигане на промяна.

Султан ал-Джабер, президент на COP28

 

Представители от цял свят заявиха, че сделката е важна стъпка към цялостното премахване на изкопаемите горива от енергийния сектор. Въпреки исканията на повече от 100  държави обаче, споразумението не забранява окончателната им забрана. В него се призовава само за постепенен преход към възобновяеми енергийни източници. 

 

Съгласихме се като глобална общност, че трябва да се отдалечим от изкопаемите горива. Нуждаем се от възобновяеми източници на енергия. Очевидно Дания като повечето европейски държави би искала още по-силни мерки. Срамуваме се, че това споразумение ни отне 28 години, но сега най-накрая сме тук.

Дан Йоргенсен, министър на климата на Дания

 

Официалният документ беше преработен три пъти преди да бъде одобрен. Причината беше липсата на призив за действия по отношение на изкопаемите горива в първоначалната му версия. 

Според учените през 2025 г. ще бъде постигнат световен пик на въглеродното замърсяване. Преходът от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия ще доведе до нулеви нетни емисии на парниковите газове до 2050 г.