Европа

Над 3000 души военен персонал от мисията на НАТО са разположени на 150 км от Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Както на много други места по това време на годината, и в базата на НАТО в Северна Естония, не липсва коледна атмосфера. В базата си имат дори и Дядо Коледа. Единствената разлика е, че за военните тук празникът не е свързан с почивка.

Само на 150 км западно от границата с Русия - базата е дом на над 3000 души военен персонал, като част от мисията на НАТО, която е сформирана и изпратена след анексирането на Крим.

След началото на руската инвазия в Украйна мисията засили работата по възпиране и отбрана. Към нея се присъединиха 80 военни от американската армия, оборудвани с мобилна артилерийска ракетна система, позната повече с абревиатурата HIMARS, която има обсег до 300 километра. 

В мирно време целта ни е да възпираме, да покажем, че ако вие хапете, и ние хапем. Естония ще получи свои системи HIMARS през 2025 г., така че американците ни помагат да се научим как да работим с тях.

Марина Лушина, лейтенант в естонската армия

Тази бивша съветска военна база сега е най-голямата подобна на НАТО в Естония. Целта е да изпрати ясно послание, че съюзниците няма да позволят Европа да бъде дестабилизирана.

Борян Йовановски, кореспондент на Euronews