Икономика

Русия заобикаля санкциите и внася забранена техника

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия стана най-санкционираната страна в света след нахлуването си в Украйна. Но някои ключови като автомобили, както и домакински уреди, които включват микрочип и полупроводници, използвани за направата на дронове, боеприпаси и друго смъртоносно оборудване, си проправят път на бойното поле в Украйна. Изглежда, че компании в Турция, Казахстан, Армения, Китай, всичките страни, които не се съобразяват със санкциите на ЕС, доставят на Русия тези стоки. Работата на специалния пратеник на ЕС за санкциите Дейвид О ' Съливан е да използва дипломатически усилия, за да убеди страните да не заобикалят западните санкции.

"Мисля, че трябва да бъдем реалисти. Винаги ще има известна степен на заобикаляне. Има пари за правене. Много от тези продукти преди това са били продавани на други страни и са на свободния пазар. Но мисля, че основната ни цел и в това мисля, че успяваме, е да го направим по-трудно, да го направим по-бавно и да направим достъпа на Русия до тези продукти по-скъп. Така че всеки път, когато затворим една улица, да трябва да се разработи нова", казва Дейвид О'Съливан - пратеник на ЕС за санкциите.

Той също така казва, че докато Русия получава известен достъп до критични части, западните усилия работят за възпрепятстване на способността на Москва да попълни военната си техника.

"Искам да кажа, че това са неща, които имат напълно невинно цивилно приложение при нормални обстоятелства, но също така са направени до голяма степен с технология на Съединените щати или ЕС. Те не могат да бъдат възпроизведени лесно в други страни. Така че за Русия е трудно да ги получи, тъй като ние преставаме да ги изнасяме и убеждаваме страните, междинните страни, да не ги реекспортират в Русия. И мисля, че виждаме някои доказателства, според които става много по-трудно. И те използват заместващи продукти понякога с китайски произход, но които са с по-ниско качество. Това дава на украинските военни определено технологично предимство”, допълни той.

Пратеникът на ЕС настоява, че санкциите работят, тъй като бавно възпрепятстват военните усилия на Русия, но предупреждава, че ще отнеме много дълго време.