Политика

При избори сега: 6+2 партии в парламента

От Euronews България Euronews България

Ако трябва да се направи някаква прогноза на база моментанта снимка, аз бих говорил по-скоро за 6+2 партиен парламент – 6 сигурни формации, които ще имат представителство в следващото Народно събрание и 2, които са под въпрос.

Това заяви социологът Димитър Ганев в студиото на Euronews PrimeTime в коментар на данните от последното проучване на социологическа агенция „Тренд“.

Данните показват възстановяване на част от подкрепата за „Продължаваме промяната“ (ПП), която вече се ползва с подкрепата на над 1/5 от гласуващите при 17% през месец май.

За сметка на това събитията от псоледния месец и половина очевидно са дали негатично отражение върху ИТН, които отбелязват ерозия с 2 процентни пункта, посочи Ганев.

Ако можем да обобщим от събитията в последните 6 седмици, след като Трифонов оттегли министрите си от коалицията, то по-скоро губещият е ИТН, а печелившият е ПП.

Димитър Ганев, социологическа агенция „Тренд“

По думите на социолога предстои да видим през август и септември дали увеличаването на подкрепата за ПП е тенденция или моментен ръст.

„Политическата логика сочи, че по-добрият вариант за тях е едни избори сега, защото от гледна точка на моментна електорална подкрепа те се намират в добра форма“, коментира Ганев.

Според него основната теза, благодарение на която ПП са успели да възстановят доверие или поне част от него, е налагането на разделението „добри срещу лоши“, което се оказало успешно за тях.

От последните избори насам не се отчита никаква динамика в обществената подкрепа към ГЕРБ, посочи социологът.

Данните от проучването на „Тренд“ показват още спад на подкрепата за „Български възход“ на Стефан Янев, което социологът обясни с липсата на политически позиции на формацията по ключови въпроси за страната.

Част от електоратите на управляващите партии преимуществено нямат доверие в правителството, най-вече тези на ИТН и БСП, стана ясно още от думите на Димитър Ганев.

Според резултатите от проучването най-големите поддръжници на кабинета „Петков“ са избирателите на „Демократична България“.

Президентът продължава да е най-одобряваният политик, въпреки тенденцията на спад на подкрепата в последните няколко месеци, коментира социологът и уточни, че ерозията е вследствие на отдръпването на доверието към него сред симпатизантите на ПП.