Свят

67 милиона души избират нов президент в Египет, Абдел Фатах Ас Сиси е фаворит за поста

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гражданите на Египет започнаха да гласуват на президентски избори, на които настоящият ръководител Абдел Фатах ас Сиси няма сериозен опонент и със сигурност ще спечели още един мандат. Това ще го задържи на власт до 2030 г. Вотът бе засенчен от войната между Израел и Хамас в Газа, която граничи с Египет.

Почти цялото внимание на египтяните е насочено към случващото се по източните им граници и страданието на палестинците в крайбрежния анклав. Много избиратели са убедени, че е техен дълг да гласуват.

Всеки, който мисли за бъдещето си и това на децата си, трябва да излезе и гласува. Не само на президентските, но и на всички останали избори.

Хелми Шайеб – избирател от Кайро

Много е важно гласът ни да бъде чут, трябва да бъдем положително настроени и ефективни в изборния процес. Това е всеобщо задължение.

Мариам Самех – избирателка от Кайро

Цели три дни ще продължи гласуването, което се провежда на тежка икономическа криза в 105-милионната арабска страна, в която почти една трета от хората живеят в бедност.

Ас Сиси се изправя срещу трима кандидати: Фарид Захран, лидер на опозиционната Социалдемократическа партия, Абдел-Санад Ямама, председател на партия „Уафд“ и Хазем Омар, лидер на Народната републиканска партия.

Евентуален балотаж е насрочен за 8-10 януари, ако нито един кандидат не спечели повече от 50% от подадените гласове. Вътрешното министерство, което ръководи полицията и силите за сигурност, е разположило хиляди служители на реда в цялата страна, за да охраняват спокойното протичане на изборите.