Свят

Фон дер Лайен посети Египет в знак на благодарност за спасените от Газа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посети Египет, за да благодари за подкрепата на страната във войната между Хамас и Израел. Тя обсъди с египетския президент продължаващата хуманитарна криза в Газа. Египет играе важна роля в осигуряването и улесняването на доставките на помощ за бедстващите палестинци в Газа. Предстои среща и с краля на Йордания.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Египет осигурява истинска спасителна линия за Газа. Тя говори в Ел-Ариш по време на посещението си в Египет.

Фон дер Лайен заяви, че се противопоставя на принудителното разселване на палестинците след края на военните действия.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси прие фон дер Лайен в президентския дворец в Кайро. Тя благодари на египетските власти за осигуряването на хуманитарен достъп до и от Газа през Рафа.

 

През последния месец увеличихме четирикратно хуманитарната си помощ до над 100 милиона евро. В допълнение нашите държави членки добавиха 260 милиона евро. Организирахме хуманитарна операция по въздушен мост. Тя доставя жизненоважни доставки до Ел-Ариш за населението на Газа. До момента имаме 15 полета и всеки ден организираме все повече и повече.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

 

По данни на ООН всеки ден Газа е получавала едва 10% от необходимите й хранителни запаси чрез доставки от Египет, а спирането на водоснабдителната система е накарало по-голямата част от населението да пие замърсена вода, което е довело до избухване на епидемии от болести.

Дехидратацията и недохранването се увеличават, като почти всички жители се нуждаят от храна, според Световната продоволствена програма на ООН.

Войната между Израел и бойците на Хамас в Газа, която продължава вече седма седмица, беше предизвикана от нападението на Хамас на 7 октомври в южната част на Израел, при което бойците убиха около 1200 души, предимно цивилни, и отвлякоха около 240 мъже, жени и деца. От началото на израелската офанзива са убити 52 войници.