Цвят

Египетски стартъп откри начин за отглеждане на растения извън почвата

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Египетски стартъп намери решение за справяне със сушата и липсата на обработваема земя - отглеждане на растения без използването на почва.

Това е възможно чрез технология, наречена хидропоника. Културите се развиват в оранжерии с помощта на вода, богата на хранителни вещества.

Хидропониката спестява 90% от водата, използвана в традиционното земеделие. Не позволява разхищение и в почвата. Това е изключително важно за Египет и недостига на вода, с който се сблъскваме всеки ден.

Нуран ел Саид, ръководител на продуктовия отдел на Plug’n’Grow

По данни на ООН се очаква до по-малко от 2 години Египет да влезе в списъка с държави, в които има недостиг на вода заради изменението на климата.

Междувременно обработваемата земя, която се простира на едва 5% от територията, намалява заради урбанизацията. Останалите 95% са пустиня.

Най-сериозните предизвикателства пред бъдещето на селското стопанство в Египет са липсата на обработваема земя, засоляването на почвата и недостигът на вода.

Мона Зайед, професор по земеделие

„Няма как да насочим всичките си водни ресурси към земеделието, защото имаме нарастващо население, което се нуждае от вода. Безпочвеното земеделие е един от начините, по които можем да разрешим този проблем“, допълни Зайед.

Освен екологичните си предимства хидропониката обещава плодородие и по-бърз растеж на реколтата.