Общество

В Австрия казарми се превърнаха в иновативна екоферма

От Euronews България Euronews България

Някога военни казарми, а днес биологична ферма. В Австрия, недалеч от град Грац, 60 души се установяват в село, за да създадат своеобразна лаборатория, където на практика успяват да затворят цикъла на цялостното рециклиране и повторната употреба.

Екофермата обхваща 3000 кв.м. жилищна площ и 20 хектара земеделска земя. Фермата е подкрепена от европейския проект Houseful. В нея се намира така нареченият "Био-милер". Това е купчина от компост, или биотор, направен от отпадъчната дървесина от извършваните земеделски дейности.

Ако копаеш малко по-дълбоко, можеш да усетиш, че компостът е топъл. Сега не можеш да видиш парата, защото времето е хубаво. Но тази топлина я отвеждаме чрез система от маркучи, за да отопляваме оранжерията си.

Космо Атеф, вносител на биологично какао

Оранжерията е жизненоважна за пречистването на така наречената "сива вода" от тоалетните, пералните и съдомиялните машини. Създадена е от рециклирани материали от военните казарми.

Растенията и микроорганизмите на практика вършат работата вместо нас. Не е необходимо да използваме допълнителна енергия, за да пречистим водата. Така получаваме ефективно, устойчиво, социално приемливо и перспективно решение, което ни позволява да пречистваме и използваме повторно водата тук, на място.

Марко Хартл, инженер по околната среда

Пречистената вода се използва за напояване на зеленчуковата градина, където се отглеждат 70 различни култури. Градината се обработва с компост и течен тор, отделяни от местна минна инсталация за биогаз. И така цикълът на рециклиране е завършен.