Общество

Мода и екология: Контейнерите за текстил и „дрехите с втори живот“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Global_And
Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Какво да правим със старите си дрехи? Как да ги изхвърляме така, че те да могат да бъдат рециклирани след това без да замърсяваме околна среда? Около 100 000 тона годишно са текстилните отпадъци у нас. Промени ли се културата ни по отношения на текстилния отпадък – от 2016 година, когато бяха монтирани първите контейнери за текстилен отпадък? Отговорите от Денислав Борисов, маркетинг мениджър на консултантска компания.



Идва пролет – какво да правим с ненужните дрехи?

Аз например вчера си ги хвърлих в контейнер (наистина ги хвърлих). Защо го правя – защото това гарантира, че текстилът няма да гние на някое сметище и да замърсява, а ще бъде рециклиран или ако става ще влезе в магазините втора употреба у нас или ще бъде изнесен за чужбина (главно третия свят).

Ограничаването на текстилното производство и насърчаването на повторната употреба е сред приоритетите на Европейската комисия – защо?

Защото текстилното производство е сред най-големите замърсители в света – на 4-то място по употреба на вода и първичен ресурс, на 3-то по земя, на 5-то по отделяне на парникови емисии. „Бърза мода“; купуваме 26 кг дрехи средно на човек, половината отиват на боклука и т.н.

През 2022 г. беше приета Стратегията на ЕС за текстила – какви изисквания има в нея конкретно за нас?

Накратко вече ще трябва да хвърляме текстила разделно в специализираните контейнери и то до 2025 г. цялата система трябва да бъде въведена и да работи, т.е. вече трябва да се случва.

Но все пак говорим за дрехи втора ръка – кой ги купува, преди бяха избор за хората с по-скромни средства, но и качеството не беше високо, нещо променило ли се е?

Всъщност, сега тенденцията е обратна – по-качествени дрехи, дори има по-скъпи от най-комерсиалните брандове в мола. Освен това е мода за младите, които искат да са еко и устойчиви.



Цялото интервю, заедно с включване на Анелия Джамбазка от магазин за секънд хенд мода, вижте във видеото.