Икономика

Устойчивата мода: Маркетингов трик или отговорен бизнес?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Устойчивата мода са дрехите, които служат дълго и влизат в различни комбинации, така че да не забравяме нашата лична отговорност отново. Ние като потребители трябва да подадем сигнал, че не сме съгласни със статуквото на модата и особено това на бързата мода.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ световно признатата дизайнерка на висша мода Невена Николова, която присъства на Световния икономически форум в Давос.

Тя призова да бъдем реални и много целенасочени в действията си. Да потребяваме разумно и да купуваме съзнателно, да ползваме това, което имаме.

Ако забавим ритъма на купуване, това ще даде сигнал на индустрията, че може би тя ще купува по-малко. Апелът ми към всички хора е да купуваме обмислено да мислим дали тя във времето дали ще е устойчива.

Николова посочи, че всяка наша постъпка има моментално отражение върху природата и въглеродният отпечатък и даде пример, когато купуваме нещо онлайн и след това го връщаме.

„Модата влиза в полезрението на кръговата икономика и там едно от нещата, които са залегнали е това дизайнът на дрехата да е устойчив – да подлежи на преработка, да има дълъг живот“, допълни тя.

Целия разговор вижте във видеото.