Общество

Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна - и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев.

По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той.

Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в НС от групата на "Възраждане" няма текстове, които да монополизират пазара. Това са манипулативни твърдения. Твърди се, че 4-5 компании ще монополизира пазара, няма такова нещо и няма как да стане. Всеки, който е на пазара може да е член на тази Камара, може да е избиран в тези комисии и управителни органи. Там има и мандатност от 3г., след това ще са други хора, така че няма как да се монополизира.

В момента всеки един може да стане брокер на недвижими имоти, което според Бочев е грешна практика, защото това е отговорна професия, която оперира с един от най-сериозните капитали в семейния живот на всеки. Именно в този закон се предвижда минимален професионален ценз - средно образование и курс по специалност недвижими имоти към всеки един център за професионално обучение, каза още председателят на Национално сдружение недвижими имоти. Законът, който ние подкрепяме дава възможност да се влезе в тази професия по няколко начина. С висше може да го правите, но за да станете брокер, а не агент, трябва да имате 2 години опит, категоричен е той.

Знаете, цените на имотите в България вървят нагоре. Ако вие продавате имот, който струва 200 000 евро, един марж от 10% в цената Ви се струва не толкова сериозен, но един професионален брокер може да направи така, че да вземете цена, която е максимална на пазара, а един нов брокер може да ви намали цената от сделката с 5%.

Искрено се надявам този законопроект да бъде приет. Нуждата от него е крещяща. И за хората, които купуват имоти, и за нас професионалистите, за да има само коректни практики. Една от частите на закона предвижда санкции за лицата, които не са вписани в този регистър, а нямат квалификацията. В момента може да упражнявате тази професия, а дори може и да не я обявите и да не обявите и приходи, каза още Бочев.

В София цените на имотите са ниски в сравнение с Лондон и други европейски столици. Не смятам, че ще има съществен спад или повишаване на цените. Сравнително добрата макроикономическа рамка и политическа ситуация не го предвиждат. Лихвите са на едни от най-ниските нива в Европа, ако вървят плавно и постепенно нагоре няма да има спад на цените. Ако го има, той няма да е драстичен.

Ако искате да купите имот на добра цена - търсете качествено строителство и също -  трябва да го купите на зелено. Ако не искате никакъв риск, жилището е добре да бъде  да е готово и да е документално перфектно, но или имотът няма да е качествен, или ще е много скъп. Всеки трябва да прецени финансовото си състояние, отбеляза Александър Бочев.

Цялото интервю вижте във видеото.