Общество

Експерт по недвижими имоти: Намираме се в преходен период, вървим към нормализация на пазара

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Първото тримесечие показа лек спад на броя на сделки. Имаше обективни причини за това, предвид очакванията за вдигане на лихвените проценти и проблеми в икономиката, но това не се случи.“

Това каза за Euronews PrimeTime Добромир Ганев – председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти. Той посочи, че броят на сделките намалява, но не толкова, че да повлияе съществено на ръста на цените.

„Има спад на ръстовете – около 9% е спадът, в София и Пловдив – 8%, във Варна малко повече“, коментира експертът.

Това което ни отличава от страните в Еврозоната е, че лихвените проценти по ипотечните кредити у нас се покачват много плавно.

По думите на експерта пазарът е относително стабилен и в момента се намираме в преходен период към по-дългосрочна нормализация.

„От 2014 г. досега имахме постоянен ръст на цените на имотите, в цяла Европа. В България продължава да има лек ръст на цените и спад на обема“, отбеляза Ганев.

„Доскоро хората трябваше да вземат много бързо решение, понякога се случваше така, че се правиха импровизирани търгове на един апартамент за желаещи да го купят“, коментира още той.

Вече хората ще имат време да обмислят по-добре своите решения, свързани с покупката на имоти, смята експертът.

В Европа се вижда значителен спад на обема на сделки и на цените, а в Швеция за първото тримесечие обемът на строителство на жилища се е понижил с 50%.

„Миналата година цените на строителните материали се покачиха значително, което се отрази на предлагането, защото някои инвеститори забавиха проектите си“, посочи Ганев.

Според него има както намалено търсене, така и по-слабо предлагане.

„Предлагането не е твърде голямо, даже в някои райони търсенето превишава предлагането“, отбеляза той.

По неговите думи най-активните пазари на България са София с около 2500 евро на квадратен метър за централната градска част, следвана от Варна и Пловдив.

„Община Несебър миналата година по обем на сделки изпревари Бургас“, коментира още Ганев и посочи, че Разлог и Банско също показват ръст на сделките през първото тримесечие на тази година.

 „Рецесия в България няма, ние сме страната с един от най-високите ръстове на БВП в ЕС за първото тримесечие“, отбеляза експертът.

Целия разговор вижте във видеото.