Икономика

Експерт по недвижими имоти: Спад на цените определено ще има

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Цените на имотите се определят по два фактура, себестойноста и предлагането. Първото се повиши през последната година с 30%. Търсенето до скоро надвишаваше предлагането, а в момента що годе са се поизравнили. Ръстът по-скоро е спрял, но цените по-скоро държат нивата си.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Камен Каменов, мениджър инвестиционни проекти в агенция за недвижими имоти.

Хората имат желание да притежават собствено жилище, а след това и да има по-добро жилище. Най-ликвидни са двустайните и тристайните жилища. Това е основно за пазара в София. Средната цена за София е трудно да се определи.

 

Между 140 и 180 хил. евро и 180 и 270 хил евро са двустайните и тристайните апартаменти в София. Това са цените, на които се продават имотите в София. 

Новото строителство се търси предвид качеството му, но старото също не се е изхвърлило от пазара. Ако е ново трябва да има поне акт 14, за да е минимизиран рискът, а ако е старо да е в по-хубави квартали - идеален център, Иван Вазов, Изток, по тези райони.

Презастроените райони са около Малинова долина, Студентски град, там общо взето става въпрос за инвестиция. Купувачът на 21 век е интелигентен и сравнява. Инвеститорът произвежда качествени жилища и човекът може да види. Изборът е голям.

За разлика от 2008 г. банковият сектор е много по-интелигентен. Вдигане на лихвите ще има, но ще е в рамките на година и ще е в рамките на 1%, което няма да повлияе на дохода на домакинствата рязко. Когато човек е направил рационална покупка с добър консултант няма нищо стряскащо.

Имотът може да съхрани парите на човека. Това беше така по време на всички кризи които имаше в последните години. Все още на нашия пазар това е най-познатата инвестиция. За мен лично това е разумна инвестиция. В последните 25 години средно на година жилищата са се увеличавали с 12% или 3 пъти повече за последните 20 години.

Къщите около София се избират за основно жилище вече. Южната част се презастрои и цените там са доста по-високи. Там където са Бояна, Драгалевци, средно 500 хил. евро са къщите. Достъпът там вече е уреден. Има и къщи, които стартират от 200 хил. евро за къщи, които са за ремонт. Там има пътища, има училища. Новото строителство, което се произвежда в София изравнява цените на старото строителство.

 

Определено спад на цените ще има, но конкретно тук говорим за жилищата, които са надвишени. Миналата година пазарът беше в пик и всеки с цел да запази парите от инфлацията бързаше да купува. Сега ще има корекция на завишените жилища. Хората вече има от какво да избират, има все повече готова продукция.

Като обобщение мога да кажа, че винаги най-добрият момент да си купиш жилище е бил преди 3 години, защото цените са са повишили.