Икономика

Имотен експерт: Наемът на двустайните апартаменти в София достигна 800 лв.

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Очаква се цените на имотите в София да се задържат на това ниво, малко е вероятно покачването им. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ имотният експерт Васил Люнчев. Очакваше се падане на цените на имотите с 5-10%, но то така и не се случи, каза Люнчев. Абсолютния рекорд на пазара на жилища беше през месец май 2020 г., когато в София най-голямо търсене имаше за тристайни имоти. Именно цената на тези апартаменти определя до голяма степен и цените на имотите като цяло в столицата, каза той. През май 2022 г. цените на такива жилища стигнаха 175 000 €, толкова е и през март тази година, посочи експертът.

По думите на Люнчев двустайни апартаменти са предпочитани от хора, които след това ги отдават под наем. В момента обаче виждаме разколебаване на купувачите, което е свързано с високите цени и несигурността покрай лихвите по кредитите. На пазара обаче няма продавачи, каза още той. Обявите са с 20-30% по-малко в сравнение с времето около пандемията.

Огромна част от имотите, които се купуват в София са с инвестиционна цел, заключи експертът.

Интересът към наемите става много голям, отчита експертът. В София двустайно жилище може да се наеме срещу 800 лв., което е рекорд, отчете Васил Люнчев. Наемът на тристайно жилище е от порядъка на 1200 лв., заключи той.