Европа

Австрия склонна да облекчи ветото върху България и Румъния за Шенген

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Австрийският вътрешен министър бил готов да разхлаби ветото върху присъединяването на България и Румъния в Шенген. За това пишат някои медии в западноевропейската страна.

Границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик, споделят правителствени източници, цитирани от "Курир" и "Клайне цайтунг". Сухопътните граници ще запазят досегашния си статут, а България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенгенското пространство.

В понеделник вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Виена на т.нар. "въздушен Шенген". Консултациите ще бъдат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран, малък град, разположен на северозапад от Любляна.

Австрия има 4 основни условия да разхлаби ветото си: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира в социалните мрежи на информацията от Австрия: "Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС".

На последния Съвет по правосъдие и вътрешни работи въпросът за вдигането на ветото на Австрия и Нидерландия върху разширяването на Шенгенското пространство бе обсъден, но не бе постигнато съгласие.