Европа

Ръководителят на мисията на ЕК у нас: Надяваме се на положително решение за Шенген още тази година

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Нашите дипломати и еврокомисарят по вътрешна сигурност Илва Йохансон работят неуморно за постигането на политическо разбирателство за отпадане на ветото за Шенген. Позицията на ЕК и европейското право са на страната на България и Румъния. Надяваме се на положително решение още тази година.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Бойко Благоев.

Не смятам, че е необходимо втвърдяване на тона. България се справя добре с дипломацията и виждаме резултати от нея. Нормално е да има недоволство от забавянето, но в крайна сметка ЕС не е централизирана структура както беше Съветския съюз и всяка държава има право на своята позиция.

Тези европейски избори не се падат през почивни дни за България и се надявам на висока избирателна активност. Гражданите трябва да знаят, че могат да влияят на решенията на ЕС. Преекспонира се възходът на крайните сили в Европа, според изследванията ще имаме проевропейско мнозинство в Европейския парламент.

Кампанията ни за информиране на гражданите за въвеждане на еврото е много практическа. Искаме да покажем какво ще се случи когато България приеме еврото, независимо в кой момент. Кампанията се развива заедно с МФ и БНБ - какво ще се случи с парите ни, с влоговете ни, къде ще може да се сменят пари, как ще се плаща… Няма основания за притеснения. Трябва всеки ден да обясняваме на гражданите, че досега в държавите, които са приели еврото, подкрепата за него е около 80%.

Вижте цялото интервю във видеото.