Европа

Австрия още е твърдо против България и Румъния в Шенген

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Австрия все още твърдо се противопоставя на дългоочакваното присъединяване на Румъния и България към Шенген, като твърди, че зоната без паспорти трябва да стане "по-добра", преди да стане "по-голяма". Тази недвусмислена съпротива е добре документирана през последните няколко години и отново беше изразена сутринта преди срещата на министрите на вътрешните работи в Брюксел.

 

Трябва най-накрая да постигнем напредък в защитата на външните ни граници. Това означава да постигнем по-добри технически резултати, но и по-добри правни резултати. Подобряването в правно отношение означава и бърза процедура на границата.

Герхард Карнер - министър на вътрешните работи на Австрия

 

Липсата на промяна в позицията на Австрия принуди Испания, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, да промени дневния ред на заседанието по вътрешни работи. Преди това Испания беше заявила, че на заседанието на 5 декември ще се проведе гласуване на молбите на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство. Нидерландия също обаче се противопостави на присъединяването на България поради опасения, свързани с върховенството на закона. Амстердам обаче е в разгара на преход във властта след изненадващата победа на крайнодясната партия на Герт Вилдерс. От друга страна европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че неотдавна изпратената в България мисия за установяване на фактите е донесла цитирам "наистина успешни" резултати. 

 

Неотдавна имахме проучвателна мисия в България, която беше наистина успешна, така че ще използвам тази възможност, за да разкажа колко добре са подготвени България и Румъния да се присъединят към Шенген. Имам за цел да вземем това решение още тази година.

Илва Йохансон - европейски комисар по вътрешните работи

 

Йохансон добави, че Европа е изложена на повишена терористична заплаха поради войната в Газа. Тя поясни, че заради тези заплахи ще бъдат отпуснати допълнителни 30 милиона евро за защита на ключови обекти.