Европа

Ангел Джамбазки: Страните, от които зависи влизането ни в Шенген, не се интересуват от българската тема

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Моето очакване от срещата на вътрешните министри от ЕС в Брюксел е решението да не е добро за страната ни относно Шенген. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

От една страна държавите, от които зависи това решение, изобщо не се интересуват от българската тема и правят следва от техния национален интерес. Те проявяват абсолютно безразличие и лицемерие, защото България и Румъния отдавна са изпълнили всички необходими стандарти, за да бъдат част от шенгенското пространство, категоричен беше Джамбазки.

Не сме част от Шенген заради това, че част от фирмите в държавите - членове като Германия и Нидерландия имат преки икономически интереси. Те казват: „Ще печелим ние, а не българите и румънците“. По тази причина техните правителства спират България и Румъния. От друга страна, българските правителства по традиция са безгръбначни, безволеви и неграмотни, опитват да се да подмажат на началниците си, без значение дали на Запад или на Изток.

Това обаче не работи за България, категоричен беше Ангел Джамбазки. Дори влизането по въздух в Шенген не означава нищо, но то ще бъде използвано, за да се каже, че има някакъв успех, отбеляза още той.

Целия разговор вижте във видеото.