Европа

Съветът по вътрешни работи обсъжда напредъка на България и Румъния за Шенген

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на ЕС обсъждат във втория ден от заседанието си в Брюксел ключовата тема за състоянието и разширяването на Шенгенската зона за свободно движение. Темата е от ключово значение за България и Румъния, които чакат вече от няколко години да се присъединят към безвизовото пространство, но са блокирани от Нидерландия и Австрия.

Първо ЕК ще представи анализ за актуалното състояние на зоната – т.нар. Барометър, който измерва доколко границите са ефективни при охрана.

След това министрите ще обсъдят решение на Европейския съвет относно пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото на Шенген в България и Румъния. Двете съседни страни са изпълнили техническите изисквания за присъединяване, а неотдавна мисия с представители на Нидерландия отново констатира, че всичко по границите ни е приведено в съответствие с разпоредбите за функциониране на Шенгенското пространство.

След изборите в Нидерландия е малко вероятно страната да отстъпи от възраженията си спрямо България, тъй като най-много гласове и възможност да състави правителство има крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс.

Румъния пък смята, че позицията на Австрия против нейното членство се е променила и тя вече е склонна на конструктивни разговори и евентуално на мълчалива подкрепа.

Вот обаче по този въпрос няма да има. Съществуват мнения, че ако се постигне съгласие, темата за Шенген може да бъде вкарана като точка в дневния ред на извънреден Европейски съвет до края на тази година или в началото на следващата.

И Австрия, и Нидерландия, не са склонни да приемат разширяване на Шенгенското пространство, най-вече по политически съображения – управляващите в тези страни политици са обещали твърди мерки срещу незаконните мигранти и не искат да отстъпят без твърди гаранции от ЕК и страните-кандидатки.