Общество

Проф. Тодор Танев: Вън професорите от средното образование!

От Диана Радева Диана Радева Водещ
Global_And
Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Образованието у нас не е гъвкаво, то се използва за наизустяване на факти при пълна защита на родителското тяло. Това заяви в „Добро утро, Европа“ бившият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев по повод резултатите от PISA и констатацията за 54%  функционално неграмотни ученици у нас. Според него, основен проблем на системата е, че учебниците се пишат от професори, а не от учители.

 

Ето какво още каза той:

Има деградация на резултатите. Тези резултати от PISA се провеждат на две години. Имаме време да направим нещо. Изключително съм доволен от сегашното ръководство на МОН. Вие знаете, че 15-годишни, което са ученици около 8-ми клас, те са обект на това изследване. Правят се промени, но се съмнявам, че ще срещнат подкрепа в учителите у нас. Един учител трябва да предаде материала и няма време за упражнения. Особено по математика. Нашето образование никак не е гъвкаво, то е за наизустяване на някакви факти и преписване от електронни средства, колкото да минем контролните. Едно време поне се пишеха пищовите с преписване на ръка и се запомняше нещо. Ние не получаваме подкрепа от родителското тяло в 75% от случаите. Така никое министерство не може да се справи. 

Тези, които в момента са ученици, са деца на първото поколение ученици, което се разхайти. Има проблем в цяло едно поколение вече.

Учебниците сега у нас се пишат от професори. Те нямат поглед отстрани. Основата на учебниците у нас трябва да се върне към учителите.

Като минат тези резултати от PISA някой пита ли учителите какво мислят? Вън професорите от средното образование! Като професор и създател на две специалности в СУ, бивш министър и шеф на катедра в СУ си позволявам да го кажа. Професорите нямат стаж в своите науки в училищата. Те имат дисциплинен шовинизъм. Математиците искат още повече часове по математика, историците също.

В Белгия също има проблеми с представянето на децата по PISA. Без чувство на фалшив патриотизъм имам въпроси към PISA. Каква е извадката им? Когато става дума за рейтинг на наши политици всички наши социолози казват каква е извадката. Един път някъде споделяно ли е по медиите PISA как мери? Защо възприемаме PISA като абсолютен факт? Много хора не се съобразяват какво е учителското мнение за PISA. Една директорка на училище ми каза, че две паралелки при нея са били изследвани по PISA, но не е получила информация какви са резултатите. Който крие нещо - гледа надолу.

Мога само да кажа, че децата у нас трябва да бъдат освободени от многото материал и стария подход да се заучават неща. Нашите училища вече нямат функцията да натоварват обща култура само. Те трябва да гледат реализацията, професионализацията. Да са готови децата за поемане на професия.

Трябва да се направи нещо. Трябва да се увеличат упражненията спрямо теорията. Под 10% досега са те извън назубрянето. Нека да бъдат поне 20-30%. Следващата PISA няма да бъде добра, но може да бъде по-добра, ако се направи нещо. 

 

Цялото интервю вижте във видеото.