Общество

Иновация в образованието: Компютърна игра помага на обучението в училище

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Бургас, английска езикова гимназия „Гео Милев”. Необичаен час по английски и може би точно затова - любим на учениците. В него новите знания не се преподават на черна дъска и с учебник, а чрез популярна компютърна игра.

Проектът всъщност използва играта Майнкрайфт за обучение по английски език. Основната идея на проекта е проблемно базирано обучение чрез играта Майнкрафт.

Татяна Шурелова - учител по английски език в АЕГ „Гео Милев” Бургас

В часа са двама преподаватели - по английски език и по информационни технологии. Процесът тренира и двете обучения по забавен и достъпен начин. Към стандартните карти на познатата за децата игра са създадени и вмъкнати допълнителни упражнения по чуждия език.

Създадени са шест езикови свята в различни тематични области - екология, туризъм и така нататък. И се използват за усвояване на определена тематична лексика, лексикални единици, граматика. Използват се в часовете по английски език на различни нива по европейската езикова рамка.

Татяна Шурелова - учител по английски език в АЕГ „Гео Милев” Бургас

Създаването и програмирането отнема две години, като различните светове в играта тренират и различни езикови нива.

Идеята дойде от това, че играта е много популярна. Учениците са мотивирани да играят ученически игри заради решаването и преодоляването на определени препятствия и преминаване нагоре. Създадена е така, че не могат да преминат в следващото ниво, ако не завършат определеното препятствие, в случая са езикови. И проблемно-базираното обучение.

Татяна Шурелова - учител по английски език в АЕГ „Гео Милев” Бургас

А оценяването се извършва чрез наблюдение, като учителят следи внимателно играта на учениците и как всеки от тях се справя с нея индивидуално.

Тоест всеки един ученик персонално може да получи сертификат, че е преминал процес на обучение през това ниво. В зависимост през кой свят, имаме различни нива на английски език.

Милена Майсторова - учител по информационни технологии в АЕГ „Гео Милев” Бургас

 Оказва се, че обучителният процес освен английски и информатика, включва по малко култура, литература, история и всестранни информационни данни.

Това, което аз виждам, че те преживяват, е една незабравима емоция, тъй като освен че те играят, в същото време учат английски език. Отделно те научават и други неща, свързани с - примерно ще ви кажа - в света "еърпорт". Оттам децата научават през какви етапи преминава пътуването със самолет - нещо, което те не знаят, ако не са пътували с родителите си.

Милена Майсторова - учител по информационни технологии в АЕГ „Гео Милев” Бургас

Учениците преминават и езикови препятствия в Minecraft, като така се явяват на онлайн изпит.

Беше първо много интересен опит да уча чрез играене на компютърна игра. Това ми е като хоби, играя си в къщи на компютъра, научих много нова лексика от „Ловци на съкровища”.

Борис Савов - ученик от 10 клас

Диляна много обича да учи английски и китайски. Играенето на игри е другото ѝ удоволствие, а Майнкрафт - една от любимите игри.

И сега фактът, че в училище се вкарва таз игра също ми е много драго. И да видя, че реално наистина научавам нещо от световете, които са подбрали учителите, също ми е още по-приятно.

Диляна Христова - ученичка от 11 клас

Определено повишава тяхната мотивация и със сигурност още когато видят логото на Майнкрафт има ентусиазъм. И от там нататък играейки те учат. И някак са по склонни да го правят по-продължително време. Времето казват, че минава неусетно по време на часовете. Разбира се, при първото пилотно тестване имаше малко недостатък, това което аз лично забелязах е, че прекалено ентусиазирани стават учениците и защото разбират, че ще играят, нещо което не се случва обичайно в часовете, разказа Татяна Шурелова.

Програма „Еразъм+” е мащабна - в проекта Бургаската английска гимназия си партнира с чешката образователна асоциация, ирландска дигитална образователна компания, кипърска и гръцката организация. А големият интерес вече повдига желанието за разработване на още светове в обичаната от тинейджърите игра, която ги води към нови знания.

За Евронюз България, Елена Танева.