Свят

32 милиона случая на сексуално насилие над деца онлайн са регистрирани в света през миналата година

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С песента Pieces of me финландската изпълнителка Шарлина говори за сексуалното насилие, което е преживяла като дете. Тя беше в Брюксел заедно с преживели такъв вид насилие, за да предаде на Европейския парламент петиция с над 500 000 подписа.

Подписалите се призовават за строги регулации за предотвратяване и борба със сексуалното насилие, упражнено онлайн върху малолетни и непълнолетни лица.

Текстът, приет от комисията по правосъдие на ЕП ревизира първоначалния вариант на ЕК.

Толкова много деца преживяват сексуално насилие днес, повече от всякога, защото имаме нова интернет платформа, в която няма правила за безопасност, за да защити децата от тези ужасни престъпления. За мен като преживяла такова насилие е важно да гарантирам, че никой не трябва да преживее това, през което преминах аз.

Шарлина – музикант и жертва на сексуално насилие

Текстът на Европейския парламент премахва възможността онлайн платформите доброволно да откриват и изтриват съдържание с детска порнография. Това може да стане само след съдебно решение. Целта е да се защити личната неприкосновеност на потребителите в мрежата.

Съдът ще го разпореди много бързо. Освен това сме взели много мерки да не се разпространяват материали с порнографско съдържание. Това е най-важното: да предпазим децата си от възможността да станат жертви... Вероятно не е 100% както го искаме, но е компромис, който можем да защитим и голяма стъпка напред към защитата на правата на децата.

Хилде Ваутманс – член на групата „Обнови Европа“ в ЕП

Един на всеки трима потребители на интернет е дете. 32 милиона случая на онлайн малтретиране на деца от сексуален характер са регистрирани в света през миналата година.

Частта от законодателството, която усилено се обсъжда, е, че то е технологично неутрално. Наистина ли е така? Много технологични компании ни казват, че имат ограничен капацитет да следят за сексуално съдържание. Но аз вярвам силно в иновациите и технологиите.

Катарина Ринзема – евродепутат от Нидерландия

Скоро трябва да започнат преговорите между ЕП, Съвета на ЕС и Комисията, но държавите членки са разделени и искат повече време за вътрешни дебати.

Законодателството на европейско ниво може да се превърне във всеобхватен инструмент срещу насилието над деца и да послужи като пример за други страни.