Свят

„НЕ“ на насилието: Хиляди по света се включиха в протести срещу насилието над жени

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хора от цял свят отбелязаха международния ден за изкореняване на насилието срещу жени.

Хиляди излязоха по улиците на Париж и други големи градове във Франция. Съветът на Европа изчислява, че между 12 до 15% от жените на континента стават жертви на домашно насилие всеки ден.

Франция е регистрирала 121 убийства на жени през тази година, в сравнение със 118 през 2022 г. Испания засили законодателството за справяне с този проблем. Но активисти твърдят, че нови видове насилие излизат на преден план през новите технологии, включително изкуствения интелект.

Важно е, че гласът на жените и гласът на всички хора срещу насилието, срещу всички видове насилие срещу жени, се чува силно и силно.

Ана Редондо – министър на равните възможности на Испания

В Рим бе отдадено значение на неотдавнашното убийство на 22-годишната студентка Джулия Чекетин, извършено по всяка вероятност от бившия й приятел, арестуван в Германия. Престъплението шокира цялата страна.

От началото на годината до средата на ноември в Италия са регистрирани 102 убийства на жени, 82 от тях от членове на семейството или настоящи или бивши партньори, сочат данни на вътрешното министерство.

Около 500 жени се събраха в квартал Шишли в Истанбул. Разпънаха транспаранти с надписи „Няма да мълчим“ и „Жените са обединени и се борят срещу насилието от страна на мъжете“.

Подобни протести и шествия имаше в Съединените щати, Латинска Америка и Азия.