Свят

За първи път на президентските избори в Русия ще гласуват жителите на отцепените от Украйна области

От Euronews България Euronews България
Vladimir Putin AP (1) Снимка: AP архив

Президентските избори в Русия са насрочени за 17 март догодина. Датата бе определена от горната камара на руския парламент, както е по закон, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Съветът на Федерацията взе решението с единодушие. "За" гласуваха 162 сенатори.

"С това решение ние на практика поставяме началото на предизборната кампания", заяви председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко, цитирана от Ройтерс. Тя обърна внимание, че за първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна, които Москва обяви миналата година, че анексира.

Избирайки заедно държавен глава, ние споделяме напълно общата отговорност и общата съдба на нашето отечество.

Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент

Руският президент Владимир Путин все още не е обявил официално дали ще се кандидатира за нов мандат на фона на войната в Украйна. Мнозина обаче очакват Путин да участва в изборите, а малцина се съмняват в победата му.

Сега руският президент е на 71 години. Ако се кандидатира на изборите през март и ги спечели, той ще остане на власт поне до 2030 г.

По конституция Путин има право на още един шестгодишен мандат - до 2036 г.

"Нашият народ ще направи единствения възможен правилен избор... като гласува за Русия, за победата", каза многозначително председателката на горната камара на руския парламент, цитирана от Франс прес.