Свят

Българин е арестуван в Мадрид за изнудване за 500 000 евро на футболен шеф

От Euronews България Euronews България
Beleznici

В Испания бе задържан Иво "Ел Булгаро", който се смята за лидер на българската мафия, наричаща се "Ромпекостияс" (б. а. - Трошачи на кости), и един от най-опасните престъпници в страната според телевизия "Телесинко", предаде БТА.

Българският гражданин е обвинен в опит за изнудване на един от директорите на футболния клуб "Севиля", като е поискал от него 500 000 евро.

Полицията е задържала Иво "Ел Булгаро" в къща в един от кварталите на Мадрид. Той е поискал половин милион евро от клуба заради дълг, който Севиля е направил, след като е отказал да отиде на турне в Мексико.

Изнудвачите твърдели, че говорят от името на мексикански картел, известен с насилието си. Това изнудване е от 2019 година, като главните подозрения падат върху Иво, но той не е единственият арестуван, а има още четирима, сред които и адвокат.

"Иво е твърд характер. Познавам го от петнадесет-двадесет години. Срещнахме се в ресторант, уговорката бе да отида сам. Той започна да говори, а след малко се появи човек, който беше висок два метра и много силен физически и ми позволи да си тръгна. Но бях принуден да си отида", разказва пред емисията "ТардеАР" на телевизията журналистът и криминолог Хавиер Баросо. 

Местните медии припомнят, че българинът от турски произход от години живее в Испания, като беше обект на разследване за укриване на 1 милион евро данъци.

Името на Иво Българина нашумя през 2016 г., когато се твърдеше, че искал да организира обира на тотомилионерката Гошка. За "Ел Булгаро" се знае също, че притежава бар, а в досието му има обвинения за побои, наркотрафик и лихварство.