Политика

Йордан Цонев: Уточнен е графикът за приемането на Бюджет 2024 (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Сериозни финансови нарушения са в основата на решението на  Христо Хинков да уволни  директора на болницата "Пирогов" Валентин Димитров, обясни самият здравен министър и подчерта, че при установени нарушения е длъжен да предприеме мерки. Той отрече да става въпрос за политическа репресия.

Вместо подкрепа от своите обаче здравният министър получи многозначителен коментар:

"Това, което се обадих вчера да кажа на господин Борисов е, че няма как бюджетът на държавата да стане заложник на независимо кой е шеф на болница. И че моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното нещо е, този министър да си подаде оставката“, заяви финансовият министър Асен Василев пред репортери.

Председателят  на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски видя в случващото се с Пирогов ''дребно отмъщение” заради случая с Мустафа Емин от ДБ.

“Това е дребно отмъщение, ние трябва да се занимаваме с важните теми”, подчерта Делян Пеевски.

Пеевски призова определени лица от Министерски съвет да не поучават Народното събрание. “Трябва да си разберат ясно местата, ако не го разберат, има само едно решение и то е изходът от Министерски съвет. Този цирк трябва да свърши. Едно казва премиерът, после казва, че не го е казал, това е смешна работа. Смятате ли, че е сериозно цялата държава да се тресе заради Пирогов, която болница си върши перфектно работата”, коментира още той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че който се е захванал с „Пирогов“ - правителството му е паднало.

"Който се е захванал с "Пирогов", това правителство е паднало. А те първо с тях се захванаха. Да го правят - тяхна работа.

"Вицепремиерът постави въпроса на премиера, че не е съгласен с тази смяна. Сиреч към този момент ние изцяло действаме в рамките на посочения регламент досега. А с Асен Василев и Христо Иванов се разбрахме относно регулаторите, тези парламентарни решения, да ги взимаме трите партии заедно. В един момент шефът на парламентарната ни група Десислава Атанасова се обади на Денков, за да му каже, че тези поръчкови уволнения и назначения няма да ги допускаме, защото не са правилни", каза Борисов.

От ПП - ДБ все още не са коментирали на какъв етап от написването си е регламентът за общи назначения в държавните регулатори.

Бюджетът за 2024-та ще влезе за обсъждане в пленарната зала следващата седмица, а утре започва разглеждането на предложенията за промени в данъчните закони.

Това се договориха на среща в парламента финансовият министър Асен Василев и председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев.

"Не сме дискутирали нищо конкретно по бюджета и по данъците, защото вече сме го дискутирали в детайли, а дискутирахме само графика и стартирането на процедурата", уточни Йордан Цонев.