Политика

Премиерът в отчета за половин година: Екип сме, който решава реалните проблеми

От Euronews България Euronews България
Nikolay Denkov BGNES (1)

„Точно преди половин година поехме управлението със съзнанието, че ще се грижим за хората и бизнеса. Освен срещу часовника се изправяме срещу яростни политически атаки, дезинформация. Бяхме сигурни, че подкрепата е несигурна, но показахме, че сме екип, който може да се съсредоточи върху реалните проблеми“. Това заяви преди днешното заседание на правителството министър-председателят акад. Николай Денков, който направи отчет за 6 месеца управление.

Подкрепихме покупателните способности. Инфлацията падна на нивата отпреди войната - 5,8% е при 6 миналият октомври и е най-ниската от 2 г. насам. Взехме мерки, които гарантират ниски цени на продуктите от първа необходимост. Обещахме българите да се хранят с повече евтина и качествена храна, посочи още той. Според него тази Коледа щяла да бъде по-добра от предходната.

Премиерът се спря и на правосъдната реформа. "Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме аргументи да бъдем приети в Шенген. Нидерландия и Австрия го разбират. Въведохме мащабна децентрализация за общините. Ще получат 1 млрд. лв. през 2024, не по партиен принцип, а където има реални нужди. През януари очакваме хеликоптери, а през декември нови линейки, каза още той.

По думите му инвестициите в страната са надхвърлили 6 млрд. лв. „По европрограмите бизнесът може да получи 427 млн. лв. Ще плаща по-високи заплати. Ще направим трансформация от икономика на евтина работна ръка в икономика на добавената стойност. За да се справим с демографската криза в Бюджет 2024 въведохме мерки за отглеждане на деца. В 18-месечната програма на правителството повече от половината, 60%, ще бъдат приключени през февруари, в средата на управленската ни програма. Единственият смисъл това правителство да работи е ако България се движи в правилната посока“, заключи премиерът.