Политика

ДСБ: Кабинетът „Денков-Габриел“ е без разумна алтернатива

От Euronews България Euronews България
Maria Gabriel Nikolay Denkov BGNES Снимка: БГНЕС

ДСБ категорично заявява своята трайна подкрепа за кабинета "Денков-Габриел", определяйки го като избор без разумна политическа алтернатива. Това се казва в резолюция на Изпълнителния съвет на партията.

„ДСБ зае държавническа позиция за създаване на стабилна централна власт, чрез настоящото правителство за постигане на високите национални цели – съдебна реформа, влизането в Шенгенското пространство и Еврозоната“, се казва в документа.

За партията на Атанас Атанасов ключови са и реформите, които да създадат предпоставки за ускорено икономическо развитие, достигане на средноевропейски стандарт на живот. „Именно затова участваме в мнозинството в Народното събрание, но оценката ни за управленските практики на ГЕРБ и ДПС през последните 14 години остават непроменени“, се посочва в декларацията.

ДСБ подчертава, че претенциите за влияние на ДПС върху мнозинството и политиката на кабинета Денков-Габриел се дължат изцяло на договорката между ГЕРБ и ДПС, която беше особено видима и на местните избори.

Според партията на Атанасов пред българския парламент стоят три големи предизвикателства: приемането на Закона за държавния бюджет; приемане на промени в Конституцията като първа стъпка от реформата на съдебната система; ДСБ потвърждава начертания план пред правителството и след ротацията в кабинета "Денков-Габриел" да се продължи политиката на твърда подкрепа на сегашните приоритети на правителството.

Имайки предвид важността на предстоящите евроизбори ДСБ ще започне незабавно преговори с партиите от коалицията ДБ и от широката коалиция ПП-ДБ за уточняване на коалиционния формат на явяване на изборите за ЕП.