Политика

ГЕРБ ще сменят здравния министър при ротацията, проф. Хинков стои зад решението си за "Пирогов" (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Hristo Hinkov BGNES Проф. Христо Хинков

Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър. Това обяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов. Той подчерта, че министърът е отговорен за провала с детската болница, заради липса на административен капацитет за вземане на решения, за провала на редица проекти, сред които по ПВУ. "Там загубиха 170 млн. за Протонния център, защото в Министерството на здравеопазването спят зимен сън", посочи Костадин Ангелов.

Той определи казуса с освободения директор на спешната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров "политическо отмъщение" и "разправия по болшевишки".

"За "Пирогов". Защо позицията ни е такава? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние винаги сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в "Пирогов" от арогантното поведение на един съветник в Министерството на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия", заяви Ангелов.

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна. "Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на "Пирогов". Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ, обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал "за" тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите?“, каза Ангелов.

От Министерството на здравеопазването мотивираха смяната на Димитров с констатираните нарушения в доклад от проверка на звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки.

Здравният министър застава зад решенията си

„Към момента финансовата загуба на "Пирогов" е 31,4 млн. лева. Това е 7 млн. повече в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под този на записания, което значи, че към момента е декапитализирано“. Това обяви на брифинг в Министерски съвет здравният министър проф. Христо Хинков относно казуса с „Пирогов“ и освобождаването на директора на спешната болница д-р Валентин Димитров.

Той бе заменен вчера от доц. Константин Димов, ръководител на клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология на УМБАЛ „Св. Анна" в столицата.

„В болницата има установени законови нарушения от изпълнителния директор. На базата на одитния доклад са взети решенията за освобождаване, не изпълнявам политически поръчки. Стъпката е консултирана с премиера и председателя на парламентарната здравна комисия“, каза министърът.

„Както премиерът съобщи вчера, докладвал съм му за нарушенията в "Пирогов", но решението за освобождаването на директора на болницата си е мое. Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена. Документите на предложения от мен нов изпълнителен директор са предложени на Търговския регистър за вписване едва на 4 декември“, разясни казуса Хинков.

По думите му процедурата по рокадата на ръководителя на „Пирогов“ изтича, когато в Търговския регистър бъде вписан новият изпълнителен директор. „Законът е предвидил при подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността в управлението на дружеството”, обясни той.

„Изглежда директорът на “Пирогов“ няма да бъде сменен поради голяма съпротива, но това не е мое решение, върша това, което ми повелява законът, нека съдът реши“, смята Хинков.

Допълни, че всичко, което е предприел, е спрямо законосъобразно и задълженията му като министър. Одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, и на АДФИ, и на Сметна палата, и на ДАНС, които от своя страна са предприели по-нататъшни действия”, подчерта проф. Хинков.

Относно проверката на най-голямата акушерогинекологична болница в страната - „Майчин дом“, здравният министър коментира, че всички вземания са декларирани по законов ред.

"Не бяха установени закононарушения. Ако се установят такива, ще се вземат мерки“, каза той.