Европа

Радан Кънев, евродепутат: Не съм оптимист, че Австрия и Нидерландия ще оттеглят ветото си за Шенген

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Не съм оптимист, че Австрия и Нидерландия ще оттеглят ветото си за приемане в Шенген на България и Румъния. Причината за това вето са техни популистки вътрешни съображения.

Това коментира пред Euronews Bulgaria евродепутатът от ДСБ/ЕНП Радан Кънев.

В нито една от тези държави вътрешната кризисна ситуация не е отминала. На изборите в Нидерландия крайните националисти взеха най-много гласове. Неясно е каква ще е конфигурацията на управление там и дали няма да има нови избори догодина. В Австрия пък в очакване на изборите догодина, техните крайни националисти водят в проучванията. Ние сме заложници на политическите приятели на г-н Костадинов от „Възраждане“ и няма повод за особен оптимизъм. Което в никакъв случай не означава да се отказваме.

Всичко, свързано с приемането ни в Шенген е в рамките на дипломатическата активност. Изисква се дискретност и преговори между страните, също така и с ЕС.

Възможно е Румъния да поиска отделяне от България, но е труден процес пакетът да бъде разделен. Ще трябва да има квалифицирано мнозинство в съвета, което да се съгласи. Пред България няма по-голям геополитически риск от това разделяне. Всички наши усилия трябва да бъдат насочени към това ние максимално бързо, заедно с Румъния да влезем в Шенген. Българското правителство трябва да упражни всичките си дипломатически усилия. Да прецени дали по-твърд подход би бил удачен.

Крайните националисти, които спечелиха най-много гласове в Ниделрандия обиждат пред националните медии на българин и на румънец. Няма никаква причина да се говори с тях, те не могат да съставят правителство. Единственият човек, който говори с тях е Костадин Костадинов.

От австрийското правителство не съм чувал конкретни предложения как да изглежда реформираният Шенген. При всички случаи това е много дълъг процес, който ние не трябва да чакаме.

Вижте цялото интервю във видеото.