Политика

ГЕРБ предприема курс към бойкот на пленарните заседания (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Групата на ГЕРБ ще участва единствено в пленарните заседание, в които ще се приемат конституционните промени. Няма да подкрепят нито един закон на Министерски съвет, докато не се напише механизъм за вземане на решения в управляващото мнозинство. По този начин ГЕРБ отговарят на уволнението на директора на "Пирогов".

"Ние многократно даваме един и същ сигнал. Когато в едно управление заедно носим тежестта на отговорността пред българските граждани, следва и заедно да вземаме решенията. Това за пореден път не се случва", заяви пред репортери председателят на групата Десислава Атанасова.

В същото време тя подчерта, че ГЕРБ няма да поставя условия, но иска "партньорско отношение". "Започваме да мислим, че някой умишлено търси провокации", посочи тя, без да уточни кого има предвид.

„Редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички теми", посочи Атанасова.

"За пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега са решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов". Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически", обясни Атанасова.

Според нея „явно не акад. Денков, а министърът на здравеопазването взема решенията, защото на лидерска среща в началото на миналата седмица Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев се разбрали, че не им трябват повече трусове в управлението, а трябва да работят по приемането на бюджет 2024 и конституционните промени“.

За да продължи нормално работата, ГЕРБ искат от партньорите си да "преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас".

Партията с лидер Бойко Борисов нямало да задвижи процедурите по избор на други регулатори. 

"Ние не сме съгласни с подобен подход и подобна смяна на директора на Пирогов, без да имам никакви отношения със сегашния директор на Пирогов, който дори насилствено премахна проф. Балтов", каза по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Смяната на директора на Пирогов е брутален акт към докторите и към всички останали. И питам, защо, след като има министър на здравеопазването от ПП-ДБ, министри от ПП-ДБ, шеф на Касата от ПП-ДБ, - какъв интерес имат да сменят директора на Пирогов, попита Борисов.

"Заявяваме своята пълна подкрепа за „Пирогов“! Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични свои интереси", пък заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

ДПС ще предложи на партньорите в евроатлантическото мнозинство, Народното събрание да вземе спешно решение, с което да задължи МС за незабавно и ускорено изграждане на Националната детска болница, като реализира проекта съвместно с обществените организации, ангажирани с темата.

За “Лукойл” вече разговарях с Делян Добрев от ГЕРБ и го подкрепям напълно за това, което смята да предложи - дерогацията за “Лукойл” да бъде прекратена от 1 януари 2024 г. Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа.