Политика

Борисов: Сглобката е паянтова, но ако се разпадне - пак същото

От Euronews България Euronews България

През тези три години имаше едноличен модел на управление чрез служебните правителства. Един човек назначаваше премиера, един човек назначаваше службите, един човек назначаваше министрите, един човек – всичко.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС от Сливен.

Борисов заяви, че лидерът на „Да, България“ Христо Иванов не говори за това. „Много бегло в един момент казва служебното правителство има недостатъци. Но с мен се заяжда, че премиерът не е цар. Премиерът не е цар, аз не съм се родил цар. Народът ме е избутал през всичките тези години с огромни мнозинства“, подчерта Борисов. Лидерът на ГЕРБ припомни, че по време на кампанията не са казали нито една дума против ДБ.

Според Борисов още преди приемането на бюджета могат да се защитят принципите на Европейската народна партия, на стабилните финанси. „Разбирам трудността на Христо Иванов, защото той е в официална коалиция с ПП, явявали са се заедно на тези избори Той не може да се разграничи от тях към момента. Абсолютно прав е, че всяка една от партиите може още утре да разруши правителството“, заяви Борисов и добави, че пет пъти не е могло да се състави стабилно правителство и са изхарчени милиарди, за да провеждаме избори.

„Нещо, макар и паянтово, съществува“, подчерта лидерът на ГЕРБ. Според него сглобката е паянтова, но дори и да се разпадне и да се отиде на нови избори, конфигурацията след тях ще е същата.

Той избори част от успехите на кабинета „Денков-Габриел“. „Във военната сфера направихме нещо, което предишното правителство на Кирил Петков дори не можеше да си помисли заради коалиционните партньори. А сега подписите на Петков, Борисов, Иванов, Пеевски стоят на първите четири места. Ние като партия заедно с всички тези можем да говорим, че сме направили модернизацията на българската армия. Подмяната на руските самолети с Ф-16 – цяла ескадрила, половината платена от нас. Страйкъри, радари, летища“, каза Борисов.

„Благодарение на това, че ние сме в тази паянтова сглобка има взето решение за два нови ядрени блока. Ако не беше ГЕРБ, това нямаше да го има“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

По думите му страната ни има голям шанс и за еврозоната, и за Шенген.