Свят

Израел убиха командир на Хамас, отговорен за нападението на 7-и октомври

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължава размяната на удари между Израел и Хамас. От военното крило на групировката съобщиха, че са изстреляли десетки ракети по Тел Авив. Нападение е имало и срещу град Ашкелон. От своя страна израелските военни съобщиха, че са убили Уесам Фархат, който е един от командирите, отговорни за нападението на 7-и октомври.

Докато израелските сили обстрелваха анклава след прекратяването на временното примирие, вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис заяви, че в Газа са убити твърде много невинни палестинци, а министърът на отбраната Лойд Остин определи като "морална отговорност" на Израел да защитава цивилното население. С подновяването на боевете, които продължават вече трети ден, жителите се опасяват, че въздушните и артилерийските бомбардировки са само прелюдия към израелска сухопътна операция в южната част на ивицата. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отново се зарече да продължи войната с Хамас, докато страната му не постигне "всичките си цели". 

 

Ще продължим войната, докато не постигнем всичките си цели. Постигането им обаче е невъзможно без сухопътна операция. Тя бе нужна, за да се постигнат резултатите до момента, и е необходима, за да се постигнат резултатите и занапред.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

 

От своя страна френският президент Еманюел Макрон предупреди Израел, че ако целта му е пълното унищожаване на "Хамас", "войната може да продължи и 10 години". Макрон също така отбеляза, че в края на срещата на върха за климата ще отиде в Катар, за да благодари на емира за свършената работа по освобождаването на заложниците по време на седемдневното примирие. 

 

Мисля, че се намираме в момент, в който израелските власти трябва да определят по-точно крайните си цели. Какво означава пълно унищожаване на Хамас и смята ли някой, че това е възможно ? Ако това е така, войната ще продължи 10 години.

Еманюел Макрон, президент на Франция

 

Продължават и доставките на хуманитарна помощ за палестинския анклав. Благотворителна организация "Червен полумесец" потвърди, че в събота 100 камиона с помощи са получили разрешение да влязат в Газа от Египет. В петък на територията не бяха доставени никакви хуманитарни доставки.