Европа

Възход на крайнодесните? Атаката в Ирландия, която предизвика протести срещу имигрантите

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След като предполагаем мигрант нападна с нож три деца и една жена, на улиците в Дъблин излязоха стотици хора с крайнодясна ориентация. С това нараснаха и опасенията накъде върви Република Ирландия.

Крайната десница е доста малка в Ирландия, но тя се храни от опасенията, свързани с имиграционната система. Въздействието, което големият брой мигранти има върху ирландското общество, създава стрес в жилищния сектор и десните се възползват.

Джон Мууни, редактор в Irish Sunday Times

Населението на Ирландия се е увеличило от близо 4 млн. през 2002 г. до малко над 5 млн. в момента. От 1998 г. насам всеки пети жител е роден в чужбина. А бездомните са около 13 000.

Лидерът на крайнодясната Ирландската партия на свободата, която няма депутати в парламента, казва, че промените в имиграционната политика са закъснели.

Системата на правителството за безразсъдно отворени граници допуска голям брой мъже с неизвестен произход в страната. И това доведе до ръст на насилието и сексуалното посегателство, подобно на страни като Швеция, Франция и Германия.

Херман Кели, Ирландска партия на свободата

Според синдикати някои сектори на икономиката може да се сринат, ако миграционният поток спре.

„Не смятаме, че икономиката или обществото може да продължат напред без имигрантите. Това не е хомогенна група. Вижаме много имигранти от Европа, които идва тук, предимно за да работят“, казва Кара Макган, директор по социална политика в IBEC.

Безредиците тук, в Дъжлин, се оказаха важен сигнал за ирландското правителство, отбелязва кореспондентът на Euronews Кен Мъри. Полицията променя тактиките, а обществото е ядосано, че крайната десница излиза на преден план. Ако кабинетът не се справи адекватно с проблемите около имиграцията, това, което се случи тук миналата седмица, може да се повтори отново много скоро.