Политика

Мария Габриел за Лавров: Не мога да седя на една маса с хора, които имат антиевропейски прояви

От Euronews България Euronews България
Maria Gabriel Снимка: БГНЕС

„Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви.“

Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по повод българското участие на срещата на ОССЕ в Скопие, където присъстваше и външният министър на Русия Сергей Лавров.

Габриел посети Република Северна Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руския външен министър.

Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ“, подчерта Габриел.

След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска.

Мария Габриел, външен министър на България

На фона на трусовете в управляващата „некоалиция“, вицепремиерът прогнозира стабилност на правителството.

Кабинетът ще бъде стабилен с всекидневни усилия“, увери Габриел.

„Нещата са различни в добра посока. Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително“, посочи още тя.