Общество

ЕС напредва с регулациите срещу т.нар. „дела шамари“

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Стратегическите дела срещу публично участие, познати и с абревиатурата SLAPP, обичайно са насочени срещу журналисти и активисти, а зад тях стоят политици и големи компании. Европейският парламент и Съвета на ЕС постигнаха споразумение за регулации, които да предпазват засегнатите от т.нар. "дела шамари".

Европейската комисия приветства напредъка по темата.

Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Затова Комисията приветства политическото споразумение между Европейския парламент и Съвета за новите европейски правила, които защитават онези, срещу които са заведени стратегически дела срещу публично участие.

Анита Хипер, говорител на Европейската комисия

Обичайно целта на подобни дела е да откажат обвиняемите от работата по журналистически разследвания и разкрития, които засягат частни интереси. Миналата година на територията на блока е имало около 160 подобни случая.

Трансграничните случаи са обхванати от този нов закон и предлагаме високо ниво на защита за журналистите.

Тиймо Волкен, евродепутат от групата на социалистите и демократите

„Могат да претендират за обезщетение, а при очевидно неоснователни случаи, ще има ускорено производство. Така съдебният процес може да спре много бързо. Това ще спести пари, ресурси и ще помогне на журналистите да се защитават“, допълва Волкен.

Прилагането на новите разпоредби трябва да започне в следващите две години.