Свят

„Репортери без граници“: България е 71-ва от общо 180 държави по свобода на словото

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В Деня на свободата на печата организацията "Репортери без граници“ обнови годишния си Индекс за свободата на словото. Според него страната ни се нарежда на 71-во място. От съседките ни единствено Република Северна Македония и Румъния заемат по-предна позиция. На първо място е Норвегия, а на последните две - Китай и Северна Корея. Повече за ситуацията у нас  – разказва Габриела Беличовска.

България е 71-ва по свобода на словото от общо 180 държави. Според годишния доклад на „Репортери без граници“ страната ни се изкачва с 20 позиции спрямо година по-рано. България е в компанията на държави като Панама, Того, Унгария и Малайзия. Ситуацията с медиите у нас е определена като „проблематична“. Вместо страната ни – тази година на 91-во място е съседна Сърбия.

Според организацията причината за изкачването на България в класацията не са толкова нововъведени мерки за защита на журналистите, колкото това, че у нас липсват сериозни нарушения.

 

След близо 12 години непрекъснато управление на премиера Бойко Борисов, през които свободата на медиите беше в упадък, а определени медии бяха използвани за упражняване на политическо влияние, през 2021 г. България преживя серия от предсрочни избори.

"Репортери без граници"

В доклада се отбелязва, че независими медии и разследващи журналисти у нас редовно стават жертви на т.нар. „дела шамари“ (SLAPP). Най-често те представляват граждански дела за клевета. Един от най-скорошните случаи, но не и единственият, е искът за 1 млн. лева на застрахователната компания „Лев Инс“ срещу Mediapool.

На европейско ниво „рекордьор“ по заведени „дела шамари“ е малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, която беше убита при бомбен атентат през 2017 г. За Euronews Bulgaria нейната сестра – Корин Вела, коментира, че дори и след смъртта на Дафне, съпругът ѝ и синовете ѝ са наследили над 40 от заведените дела.

 

Аномалия в нашия закон е, че делата за клевета се наследяват след смъртта. Много е несправедливо, защото основният свидетел е мъртъв. Години след убийството на Дафне бившият министър-председател Джоузеф Мускат и съпругата му – Мишел, все още я съдят. Дори днес. Звучи ужасяващо, когато го изричам на глас. Бившият премиер все още съди мъртва журналистка.

Корин Вела, сестра на Дафне Каруана Галиция

На 3 май преди 30 години ООН за първи път отбеляза Световния ден на свободата на печата.

 

Тогава имаше само 12 държави на планетата със закони, свързани със свободата на информацията. Днес те са 135.

Гилерме Годой, директор на отдела за свобода на изразяване в ЮНЕСКО

Въпреки това хуманитарната организация алармира, че свободата на медиите е под заплаха в целия свят. По изчисления на ООН през 2022 г. 67 журналисти са загубили живота си, с което броят им е нараснал с 50% спрямо година по-рано. Освен това 73% от жените журналисти са жертви на онлайн тормоз.